Artists 2022Edition 2022VideoVirtual Exhibition 2022

„Wind Rose“ – Land Art Performance – Plamen Petrov and the Children

Село Горна Липница осъмна с интересен геоглиф на местния стадион „Републиканец”. Той е част от изложбата «Генерация ТВОРЯ» 2022, която се открива днес, 06.08.2022 /събота/ от 18 часа, в двора на училището в селото.

 

Ето как авторите представят своята творба:

 

«В тревата на площ от 6 400 м2, според запознати е изобразен символа „Роза на ветровете”. Подобен е на известните по цял свят Житните кръгове, които се наричат също агрофигури, защото са направени върху растителни култури, пясък, сняг или лед.

Феноменът „житни кръгове” датиран от 22-ри август 1678 година е съхранен и описан в брой на английски вестник като дело на „дявола жътвар” или „хоро на дявола” и представлява стъпкана трева в определена форма.

Такива сложни фигури се появяват в близост до древни постройки и археологически находища. Някои смятат, че са духовно значими и израз на колективната душа на земята. Световната наука открито признава, че е безсилна да обясни появата на житните кръгове и смятат, че не са дело на нашата цивилизация. Повече от 40 години обширните английски поля са предпочитани от творци на извънземните послания, които се опиват да комуникират с нашата недотам развита цивилизация. Мотивите за създаването им също са неясни затова пораждат много спорове и съмнения. Кой и как ги създава остава загадка и до днес.

 

Защо и как се появява този геоглиф „Роза на ветровете” в малко Великотърновско село? Стадиона му се намира до местната рекичка Ялия, около чиито брегове са живяли част от древното тракийско племе „кробизи”.

В хералдиката роза на ветровете се нарича символа на компаса във вид на стилизирана звезда. Той е векторна диаграма, която в метеорологията и климатологията характеризира режима на вятъра в дадено място по многогодишни наблюдения и изследвания. Розата на ветровете, освен въздушните течения и посоката на вятъра, може да сочи и честотата на ветровете по определен признак – ден, месец, година, както и силата на вятъра, продължителността на вятъра (минути на ден, минути на час).

 

До тук добре, но предвид факта, че фирма на Р. Гайтански иска да построи завод за производство на каменна вата в село Върбовка, който ще си осигурява енергия от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден. Това означава над 420 000 тона отпадъци на година ще пристигат от цялата страна и ще бъдат изгаряни на територията на Община Павликени а пораженията ще са в радиус от 50-60 км. Горна Липница е само на 18 км. по въздух от тази екологична бомба и какво ще стане после с тази роза на ветровете в централна Северна България? Ще бъде тотално променена, ще настъпят промени в климата, въздуха ще бъде отровен, водите и почвите. Ще бъдат унищожени розите, цветята и храстите, с които Павликенският край се гордее и слави като производител на световно ниво.

 

Това не е ли послание от по-висш разум? Или може би предупреждение към инвеститорите, които не си дават сметка какви ще са последиците. Очакваме разследването да продължи и се изясни как и защо този геоглиф се е появил тук.»

Artículos Relacionados

REDRESS, 2015 de Brandi Martin – EE. UU.

oldschoolresidence

La residencia de arte Old School presenta a ALEJANDRO ZERTUCHE – artista de performance de México – este sábado 23 de octubre a las 5 pm.

oldschoolresidence

Kalina Georgieva and Petja Genkovska “WARRIORS OF ART”, batik, 2022

oldschoolresidence

Deja un comentario