Artists 2023Edition 2023Virtual Exhibition 2023

L.Y.R.A. and Rami Van Kestel – «TALKS ABOUT WONDERS FROM ANOTHER WORLD» /2022-2023/ – ritual art

ОКОТО

 

Рада – Мария:

Това е една игра която играхме с Аби и мен. То имаше едно голямо око и един малък крак. Отгоре имаше духове, които танцуваха. Ние с Аби и мен много бягахме. А вие създадохте ли своя игра?

 

Вуйчо и вуйна:

Караш ме да се замисля по колко време си оставям да играя? Веднъж на ден, веднъж на седмица или само понякога. Защо никъде не пише за ползите от играта или поне колко е вредно, ако спрем да играем? Това красиво и мистично изглеждащо око ми се иска да стане универсален знак за игра, в момента в който го видим и независимо от това, което правим, да започваме с игрите. Само като си го помисля и се усмихвам, струва ми се, че ще е доста здравословно. Дори усещам, че този знак вече действа, чао, отивам да играя.

А, ти, чичо, искаш ли да си дете?

РУСАЛКАТА

Рада – Мария:

Това е русалката Лени Гамена. Аз я сънувах лятото на 2022 г. Бях на море с мама, тати и бати. Мама ми подари тази русалка като бях на 7, но не защото бяхме на море, а защото ми беше паднало първото зъбче.

 

Вуйчо и вуйна:

От това, което казваш, разбирам нещо, което не знаех: когато сме на море – сънуваме русалки. Колко логично! Защо всичко не беше толкова ясно: когато сме в планината нека сънуваме само мечки, в полето – щурци, а ако искаме да ни се присъни някой клоун – заспиваме в цирка. –

Тази русалка ми е любима, излъчва нежна сила. Извисява се много героично над водата, почти като Статуята на свободата на брега на Ню Йорк. Но твоята русалка носи някакъв пънкарски бунт и съм сигурна, че много щеше да се хареса на Вивиан Уестууд, дори я виждам как се усмихва с почти същата русалска усмивка.

Лени Гамена, скоро отивамe на море и искам да те сънувам. Моля те, ела…

 

P.S. Това, което се носи във въздуха, паднали зъбчета ли са

ПЕПЕРУДАТА

 

Рада – Мария:

Това е една пеперуда от друг свят. Тя се казва Лили и е на 10 години.То е много непослушно дете. Майкаи и таткой и се карали защото прави много бели.

 

Вуйчо и вуйна:

Тази Лили е много съмнителна, уж е пеперуда, а повече прилича на Троянски кон. Ако наистина е от друг свят вероятно служи да пренася извънземни в нашия. Дори си представям как след някоя друга година, нищо чудно, масово да ни атакуват огромни пеперуди. Надявам се с приятелски намерения. Толкова големи, че ще закриват небето със сянката си, а дърветата до тях ще изглеждат нищожни. Пускат си пеперудената стълба и от там започват да излизат множество пеперудени човечета – Лилити. Докато гледам рисунката дори си спомням, че съм чела някога някъде как да разпознаеш, че те атакуват извънземни. Казват, че първо се появявал лек ветрец, който завихрял листата по земята във формата на пеперуда, после прикапвал дъжд, но специфичното било, че валяло само над околните дървета, същевременно наблюдаващият човек се вцепенявал и не можел да мръдне в продъление на минути, а накрая нищо не помнел.

Само не мога да разбера ти, Рами, като си на 10 години това чела ли си го, сънувала ли си го …или си го видяла?

ЗАЕКЪТ

 

Рада – Мария:

Това е един мой ужасен кошмар. Това го създадох за да можете да почуствате какво аз съм почуствала. То е създание което ме гонеше в сънищата ми. Тогава беше чисто червена луната Чакалите виеха супер силно и тогава се събудих.

 

Вуйчо и вуйна:

Ето как нещо, почувствано като ужасен кошмар, на повърхността може да изглежда като симпатично-обичливо същество. Дали формата на това, което ни плаши има значение? Ако не ми беше споделила, че тук се крие опасност, вероятно щях да се доверя на този кошмар и той да стане и мой. Благодаря ти.

Чудя се кога зайците се превръщат в кошмари…Може би само по пълнолуние, когато виещите чакали успяват, с наподобяващи детски смях звуци, да омагьосат луната, и тя стане чисто червена.

РИБАТА

 

Рада – Мария:

Това е лен берон. Той е 9 годишен и е риба с крака. Тя била много непослушно дете и обичала също да играй с котки и кучета.

 

Вуйчо и вуйна:

Явно това се случва, когато си непослушен, рано или късно губиш главата си. От всичко е ясно, че този ленберон /аз само за барбарони съм чувала/ е продукт на омагьосване: захвърлен в дълбините на морето, лишен от разум, обречен да се шляе безцелно в мрежата на несъзнаваното. Дано да не е задълго, нали всяка магия си има срок на годност.

Представям си как след има-няма 100 години, уж случайно, от най-синьото на небето в най синьото на морето се промъкне някой ленберон от бъдещето, който задължително трябва да има глава и най-вероятно криле. И си мисля, че ако някой срещне някой в дълбините на морето и целуне този някой, някога, веднъж…то по законите на любовта /която действа в морето, на небето и на земята/ мрежата на магията ще се вдигне. Все пак всеки заслужава любов, колкото и непослушен да е.

И моля те, не рисувай толкова тъжни рисунки, пречат ми да мечтая.

КАМЪКЪТ

 

Рада – Мария:

Това е един самотен камък. Колите са минавали през него и са го удряли. То обаче имало супер сили да пламти огън. То обаче първо било планина, а после бил мелница.

 

 

 

Вуйчо и вуйна:

Здравей, самотен камък,

Реших да ти напиша писмо, за да станеш по-малко самотен /или предпочиташ самотно/. Да ти кажа честно, не ми приличаш на камък, а на спомен от камък, направо призрак си станал. Съвсем си изчезнал – храниш ли се, спиш ли, пиеш ли витамини? Гледам те и малко ти се ядосвам. Защо спиш, забрави ли кой си, защо само лежиш и позволяваш на колите да те прегазват? Ти си камък със Супер сили. На практика можеш всичко. Ти си роден, за да пламтиш огън. Баба ти е била канара в планина, с майка ти е създадена мелница, носиш силата в себе си. Моля те, осъзнай се. Ето, вече си част от нашата инсталация, хората ще те видят, ще започне да се говори за теб, някой може да те хареса, да разбере, че си скъпоценен. А ти наистина си чудесен!

Чуй тази песен, сякаш някой е изписал точното лекарство за теб, време е да избереш път, който започва с Да.

 

 

Знаеш как е

Събуждаш се с усещане за сивота

Няма за какво да  мислиш и какво да кажеш

Не искаш да говориш, не искаш да опитваш

Не искаш да мислиш, не искаш да знаеш

Кой, какво, къде, кога или защо…

О, но ако го направиш, ще пропуснеш света

Да, това се случва точно сега, каквото и да си чул

Правиш това и пропускаш света

Трябва да станеш, да излезеш и да тръгнеш!

Да, ставай, излизай и се забавлявай.

Трябва да станеш, да излезеш и да живееш!

Да, това наистина е така!

РИСУНКА, ВДЪХНОВЕНА ОТ TIK-TOK

 

 

Рада – Мария:

Това е моята ръка, която означава любов. Най-често този знак се среща на небето, ама има една уловка която е че се среща през август месец.

А вие имате ли такъв знак за любов?

 

 

Вуйчо и вуйна:

Колко хубаво, през юни и юли имахме светулки, а август ще се оглеждаме за този знак за любов, докато гледаме към небето за падащи звезди.

Нямаме. Понеже е август, може ли да използваме твоя, когато го срещнем?

СВЯТ НА ЧУДЕСАТА

 

Вуйчо и вуйна:

Колкото повече вярвам в чудеса, толкова по – често ги виждам. Нарисувах тази картина, вдъхновен от твоите рисунки – плод на игри, сънища, преплетена действителност и въображение.

Знам, че можем да виждаме чудесата, ако гледаме към тях с очите на дете.

А вие, ако сте любопитни, игриви и обичливи, заповядайте в този свят. Тук всичко е истинско.

 

Рада – Мария:

Това е една картина, която не е обичайна за този свят. Вие с нас ще се пренесете в друг свят. Тази картина има много чудни същества. А ние ви предизвикваме дори да не сте художници пак да си направите собствена картина.

Artículos Relacionados

Meet Our Resident Artists – September 2023

oldschoolresidence

Openning of “The Old School” art residence – “Listen to your voice – Connect with others – Create Bulgaria”, 2023

oldschoolresidence

The History of the Old School Residency and Ritual Art.

oldschoolresidence

Deja un comentario